Omø fisk og tang

Storebælts guld: Håndhøstet tang fra Omø

På Omø er fiskerne gået i gang med at indsamle tang som fødevare. Det blev før smidt ud i havet som affald, men er nu blevet opdaget som ”havets guld”. Høsten foregår ved at fiskeren fra sin båd får sukkertang med ind som bifangst, og lokale tanghøstere går ud fra kysten i vaders og høster blæretang som vokser på sten på lavere vand. Derefter bliver tangen hængt til tørre i et affugtningsanlæg. Det tørres og pakkes i lufttætte poser, hvorefter det kan opblødes igen og spises i alle slags retter, både i det salte og i det søde køkken. Der er mange anvendelsesmuligheder, både fordi tang indeholder aminosyren glutaminsyre, som virker smagsforstærkende, men også giver smagen umami til maden. Derudover er der de geldannende kostfibre, som virker stabiliserende i maden.
Udover de smagsmæssige og tekniske egenskaber, har tang også mange sundhedsmæssige fordele. Tang indeholder en masse forebyggende stoffer (kostfibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter).
Tang hjælper til med at :

  • vedligeholde et normalt blodtryk
  • forbedre fertiliteten
  • øge libido
  • sænke kolesterolniveauet
  • forebygge kræft
  • fremme stofskiftet

5 forskellige tørrede tang produkter, som kan købes hos Omø Fisk og Tang:
hel blæretang, hel sukkertang, granulat af blæretang, granulat af sukkertang, tangsalt.

Omø Tang - den naturlige smagsforstærker…

Du har måske brug for at vide lidt mere om anvendelsesmulighederne for tang, før du prøver det i din mad? Et godt princip er, ikke at komme for meget i, men nok til at det giver en ekstra dybde i smagen. Tænk det som et supplement i maden. Tag f.eks. en teske til at starte med til en portion til 4 personer.

  • Blæretang granulat kan f.eks. blandes i en brøddej, 5 g er nok til en portion dej. Det kan også blandes i en fars, hvorved den hæver smagen. Eller en helt tredje mulighed, vend lidt i dejen til en portion brownies, det giver chokoladesmagen en mere intens smag. 
  • Hel blæretang kan vendes i lidt olie, og bredes ud på en bageplade, gives 150°C i ovnen ca. 10 min. så har du lækre tangchips til snacks og pynt. De skal være helt sprøde og crispy. 
  • Sukkertang granulat kan f.eks. bruges i en panering på fisk, det giver fisken mere smag, og ser også flot ud på fisken. Eller drysset ovenpå fisken inden den kommer i ovnen. Kan fint anvendes i alle italienske retter. På pizza smager det fantastisk!
  • Hel sukkertang kan udblødes i koldt vand, bare et øjeblik. Når den bagefter overhældes med kogende vand, bliver den (som regel) flot grøn, og kan anvendes strimlet i en salat. Den kan også kommes direkte i en varm ret eller suppe, som den er. Bare 5 minutters kogning, så er tangen mør (al dente).
  • Tangsalt kan bruges ligesom helt almindeligt salt, og har blot den ekstra dimension, at det er et sundere salt, da det indeholder kalium fra tangen, som neutraliserer salts negative effekt på blodtrykket.

Begge tang arter kan anvendes som beskrevet på lige fod med hinanden, dette er blot ment som inspiration til at komme i gang med at udforske alle mulighederne. Måske finder du din helt egen måde at anvende tang på i din hverdag. Det er sundt at spise ca. 3 g tørret tang om dagen, eller 20 g på en uge.

Se flere opskrifter på spisetang.dk, og læs bogen ”Tang” af professor Ole G. Mouritsen.

 

Attraktioner på Omø

Find attraktioner på Omø her

Overnat på Omø

Hvor kan du sove på Omø

Smag på Omø

Frisk fisk på havnen, god mad i hyggelige omgivelser, lidt let i en fart, grønsager af egen avl - på Omø får du god, hjemmelavet mad ofte med lokale råvarer ...

Guidet tur på Omø

Hvad enten  du vil trave, cykle eller fiske, ligger Omøs natur lige uden for døren til afbenyttelse - kom med på en guidet tur.