Korstogsbyen Kalundborg

Kalundborg blev grundlagt af korsfareren Esbern Snare omkring 1167. Borg og by blev grundlagt som befæstning mod angribere fra Østersøen. Neden for borgen lå bugten Hærvig, siden gammel tid mødested for ledingsflåden. Allerede i 1168 dannede borgen udgangspunkt for et historisk korstog mod Venderne i syd. For at indgyde korsfarerne håb og mod planlagde Esbern Snare byggeriet af et symbol på den himmelske stad Jerusalem på byens højeste punkt. 


korsridder

Hvad sker der i korstogsbyen?

Korstogsbyen Kalundborg

Kalundborg Museum

Kalundborg Museum

Overfor Vor Frue Kirke, i Adelgade 23, finder du Kalundborg Museum, der har til huse i Lindegården, der er bygget 1600-1750 og danner en enestående ramme om museets betydelige samlinger. Disse belyser den kulturhistoriske udvikling på Kalundborg-egnen fra oldtid til ca. 1900. Der er en betydelig oldsags- og middelaldersamling samt en stor dragtsamling med røsnæsdragter og bydragter fra 1750 til 1914.

Højbyen i Kalundborg

Højbyen i Kalundborg

Den gamle bydel i Kalundborg kalder vi Højbyen. Højbyen i Kalundborg er en af landets bedst bevarede middelalderbyer og flere af husene her er helt tilbage fra 1400- eller 1500-tallet.

Bag om korstogsbyen

kirken spejlbilede

Den 5-tårnede kirke i Kalundborg

Vor Frue Kirke i Kalundborg er med sine fem tårne et helt enestående bygningsværk. Kirkens grundplan er et græsk kors, hvor hver af de fire korsarme afsluttes med et tårn, og det femte tårn rejser sig, hvilende på fire granitsøjler, over kirkens midtpunkt.

Esbern Snare statue

Korsfareren Esbern Snare

Esbern Snare tog flere gange på korstog fra Kalundborg og til de baltiske lande. Med sig var blandt andre brødrene fra barndommen Absalon og Valdemar.