Destination Sjællands kyster et oplagt mål for lystfiskere med hang til sølvtøj, ligesom kyster, søer og vandløb også giver rig mulighed for, at hele familien kan komme på fisketur sammen.

Niels Lagergaard fra Fishing Zealand er klar med gode råd, så turen med familiens yngste bliver en succes.
– Det er ikke kun tilstedeværelse af fisk, der er vigtig. Det skal også være børnevenligt, så I ikke skal være bekymret for stejle brinker, dybt vand, modvind eller andre faktorer, som trækker opmærksomheden væk fra fiskeriet, forklarer han.
Der er gode fiskespots at hente – på nettet og hos de lokale, der kan give råd om lokalområdet.

Hold det simpelt

Lystfiskeri kan nemt blive meget nørdet og kræve en masse grej. Når børnene er med, skal det holdes simpelt.
– Skal I en tur på kysten, er det oplagt at prøve fladfisk. De smager godt og er relativt nemme at fange med et fladfiskeforfang og strimler af sild eller børsteorme, der kan købes i de fleste grejforretninger, fortæller Niels Lagergaard og fortsætter:
– I ferskvand vil I de fleste steder støde på enten skaller eller aborrer. Begge kan fanges med regnorm fisket på bunden eller under et flåd. Toastbrød rullet som en lille kugle eller majs fra dåse virker også til skaller.

Snak bare løs

Når familien er på fisketur, skal man hygge sig, nyde naturen og snakke om oplevelsen. Fiskene kan ikke høre, at I taler sammen.
– De kan til gengæld mærke vibrationerne i vandet, hvis I tramper for meget rundt, afslører Niels Lagergaard.
Det danske vejr kan være en strid fiskemakker, derfor skal tøj og sko matche årstiden. Det er oplagt at medbringe tæpper og campingstole. Det er også en god ide med en praktisk madpakke.
Vådservietter er nærmest uundværlige til håndvask, når der er spist, eller I har håndteret en regnorm eller en fisk.

Relevante links

Find fiskepladser og tips på desj.dk/lystfiskeri, fishingzealand.dk eller fishingindenmark.info

Årets gang

Fiskeriet ændrer karakter i løbet af året. Højsæson for havørred er marts-maj og igen august-oktober.

Vinter (December-februar)
Find pladser med det varmeste vand og mindst salt. Søg efter brakke farvande og inderfjorde samt lavvandede pladser med mørk bund, der suger varmen fra det sparsomme sollys. Skalér agn ned i størrelse og brug provokationsfarver som pink.

Forår (Marts-maj)
Havørrederne er sultne efter en lang vinter, og de stigende temperaturer kan give et hektisk fiskeri. Fiskene findes typisk i bugter, vige, bunde af fjordene og i nærheden af å-udløb. Når varmen for alvor tager fat, spreder fiskene sig og søger mod rev, blæretangskove og muslingebanker.

Sommer (Juni-august)
Høje vandtemperaturer får havørreden til at søge mod dybere vand. Find pladser med god dyb og fine strømforhold eller fisk i skumringsperioderne og om natten, hvor fiskene jager på lavere vand

Efterår (September-november)
Vandtemperaturen er dalet, og der kan fiskes hele døgnet, hvor fiskeriet er specielt godt i fjordene.
Havørrederne stimler sammen i mindre stimer, men huginstinktet kan forsvinde – prøv agn i hidsige farver som orange, gul eller pink.

Mens havørreden kræver lidt mere, byder kysterne i løbet af året på en række familievenlige arter. Første sommerbebuder er hornfisken, der kommer til de danske farvande i hobetal fra maj til slut juni.
Herefter tager makrellerne over, de kan fanges fra slutningen af juli – specielt i august kan de fanges på pladser med god vanddybde.

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet