Klatring er den ultimative sport for din krop – og hjerne | Sjællands Vestkyst

Klatring er den ultimative sport for din krop – og hjerne

Mandag, september 25, 2017

Klatring er den ultimative sport for din krop – og hjerne
Klatring er meget mere og andet end ømme fingre og stejle klippesider. Klatring er først og fremmest en fleksibel sport – du kan træne alene, med vennerne eller på hold. Hverken alder eller kondition skal stoppe dig fra at komme i gang. Begyndere og eliteklatrere træner side om side.

Klatring er en individuel sport, der dyrkes i fællesskab med andre. Det er dine kompetencer, styrke og smidighed, der afgør, om du kommer videre – måske hjulpet på vej af gode råd fra hjælpere på jorden.

Individualiteten stiller store krav til din hjerne. Der findes ingen regler, der kan vejlede eller begrænse dig, som man kender det fra andre sportsgrene. Til gengæld bliver der stillet krav om du skal kunne træffe hurtige beslutninger i pressede situationer og du lærer at holde fokus. Du kan ikke klatre, hvis du ikke er nærværende.

Hvis du vil give dig i kast med klatring er der flere typer, du kan eksperimentere med, indtil du finder den rette (klippe)hylde.

Trætop-klatring
Klatring i træernes toppe kombinerer klatring og leg højt oppe over jorden. Formen er tiltalende for både store og små, for der vil normalt være indrettet baner i forskellig sværhedsgrad – ligesom mennesker med højdeskræk kan finde lave baner, der kun provokerer skrækken i mindre grad.
Du bliver hjulpet godt i gang af uddannede instruktører, så du kan nyde udsigten og sporten uden at være bekymret for din sikkerhed.

Læs mere om klatring i trætoppene her

Bouldering
Klatring uden reb og seler, men til gengæld i lav højde over en madras, så du ikke kommer til skade. Du bliver støttet og vejledt af en makker på jorden, der giver dig råd om din teknik, og som kan hjælpe med at gribe dig eller afbøde dit fald.
Læs mere om bouldering

Sportsklatring
Klatring med reb og sele, parvis. Den ene klatrer, den anden sørger for sikkerheden. Sportsklatring er den klatreform, du oftest vil støde på rundt omkring i landets klatreklubber. Klatringen foregår både på kunstige klippestykker og ude i fri natur.

Læs mere om sportsklatring.

Traditionel klatring
Minder om sportsklatring men foregår i det fri og uden de bolte, der hjælper en i sportsklatring. I stedet klatrer man ved hjælp af kiler, sin træning og sunde fornuft. Traditionel klatring er meget krævende og er ikke for begyndere. Til gengæld tilbyder langt de fleste klatreklubber kurser i traditionel klatring og giver god mulighed for at øve både styrke, smidighed og teknik før man slår sig løs på bjergsiderne.

Læs mere om traditionel klatring

Alpin klatring
En ting er at klatre i bjergene og på klipper. Noget helt andet er at gøre det, når der er is og sne på toppene. Dét er alpin klatring og disciplinen stiller store krav til din klatreteknik, din erfaring og din fysik. Hvis sportsklatring ikke er for begyndere, så er alpin klatring så absolut ikke begyndervenlig.

Læs mere om alpin klatring

Isklatring
Navnet er nærmest selvforklarende: Man klatrer på is, for eksempel frosne vandfald.
Det er en klatredisciplin, der indbyder til storslåede naturoplevelser, men det er også en vanskelig affære, for isen kan være porøs og fladerne kan være fuldstændigt lodrette. Ordentlig uddannelse og massiv erfaring er absolut nødvendig, før man giver sig i kast med isklatring.

Læs mere om isklatring

Sjællands Vestkyst byder på flere udfordrende klatresteder. Hør ad i vandreklubberne, der kender de bedste spots og som kan give dig den nødvendige træning og sikkerhedsinstruktioner. Besøg f.eks. Crux - Skælskør Klatreklub eller Sorø Klatreklub på Facebook 

Del denne side

5 overraskende fordele ved træning i naturen

Selvom træningscentret kan virke tillokkende, fordi det er nemt, bekvemt og temperaturreguleret – måske især om vinteren – så fastslår flere forskerhold, at der er mere end god grund til at rykke træningen udendørs. Naturen giver dig fordele, som hverken løbebånd, stepmaskine eller motionscykel kan matche.
Læs mere her