Kyndelmisse Sorø 2018 | Sjællands Vestkyst

Kyndelmisse Sorø 2018

Lørdag d. 27. januar 2018 fra kl. 17.00 til 22.00

Turpas kan købes på:
Bibliotekerne i Sorø & Dianalund
Sorø Museum
Sorø Kunstmuseum
Victori Teatret

Pris:
Forsalg: kr. 50 - På aftenen: kr. 75
Børn under 14 gratis

Kyndelmisse (eller Mariæ renselsesdag) er en gammel kristen helligdag, der falder hvert år den 2. februar. Dagen blev af danskerne kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er også en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, altså lys og missa altså messe. Det er dagen, hvor det markeres at halvdelen af vinteren er gået, og i den katolske kirke fejres dagen stadig med en stor lysmesse, hvor de lys som skal bruges i det kommende år velsignes. 

Lysfesten er i dag ikke længere en officiel helligdag i Danmark.

Med helligdagsreformen af 1770 blev kyndelmisse sammen med 10 andre helligdage, blandt andet 3. juledag, 3. påskedag, Skt. Hans Dag, Vor Frue Dag, afskaffet. Selv om kyndelmisse i over 200 år derfor ikke har haft en officiel status som helligdag, er der i disse år en tendens til, at flere og flere kirker markerer dagen med særlige lysgudstjenester, evt forbundet med dåb af kommende konfirmander. Ved kyndelmisse afholdtes Kjørmes-gilde, traditionelt et sammenskudsgilde, hvor der spistes en kraftig suppe, pandekager med øl og brændevin eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Mange traditioner og varsler er knyttet til kyndelmisse. Frugttræer piskes med ris for at sikre en god høst, rituelle pløjninger skulle også sikre god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger, og vejret på denne dag kunne spå om forårets komme. F.eks. hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden så vil foråret snart være på vej og Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø. man sagde også, at Skt. Peter smed den varme sten i vandet denne dag, så isen kunne smelte og foråret komme, idet dagen regnes for årets koldeste. En tommelfingerregel for bønder var, at de skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage, da dyrene først kunne komme på græs i maj måned. 

Hent program & oversigtskort
Hent oversigtskortet hér

Følg Kyndelmissen på Facebook og få de seneste opdateringer med

Vind 3x turpas på VisitVestsjællands Facebookside

Åbningstider

27/01/2018 - 27/01/2018 Lørdag 17:00 - 22:00

Del denne side

Opdateret af:

VisitVestsjælland A/S info@visitvestsjaelland.dk
 

Kontakt

Adresse

Sorø
4180 Sorø

Fakta

 • Type

  • Udstilling
  • Show
  • Anden begivenhed
  • Marked
  • For børn
  • Byfest
  • Folkefest
  • Festival

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 11.563453674316
Latitude : 55.437194647737