Korstogsbyen Kalundborg | Sjællands Vestkyst
Korstogsbyen Kalundborg

Korstogsbyen Kalundborg

Den helt unikke 800 år gamle 5-tårnede “Vor Frue Kirke” står højt i Kalundborg, som rendyrket korstogssymbolik - et billede på det himmelske Jerusalem fra Johannes Åbenbaringen. Kirken er udført præcis som i beskrivelsen i Åbenbaringen bl.a. med kirkeskibets omkreds på 144 måleenheder.

Kalundborg var sammen med Vordingborg et af de mest centrale steder hvor ledingsflåden organiserede sig. Ledingsflåden er et udtryk for den daværende forsvarsflåde, der var særligt udvalgt i modsætning til de hære der bestod af frivillige.

Korsfarerne strømmede hertil og samledes, inden de drog via Storstrømmen udover Østersøen mod Estland i 1200-tallet. Her finder en af de største danske nationalbegivenheder sted, det er nemlig her legenden, om Dannebrog der falder ned og sikrer danskernes sejr, finder sted. Med til denne historie kan knyttes et faktum, der fortæller at det ældst kendte rigsbanner, blev opbevaret i Kalundborg i Middelalderen, indtil Erik af Pommern stjal det inden han flygtede fra landet. Hvorvidt der virkelig er tale om Dannebrog der faldt fra himlen i Estland, er dog uvist.

Med dette som omdrejningspunkt, er der masser af spændende oplevelser i det historiske Kalundborg.

Del denne side

Bliv korsridder for en dag

I Kalundborg Museums have kan du flere gange om året blive korsridder for en dag. Her kan du blive trænet til ridder på turneringsbanen, lave dit eget trækors, gennemføre ridderprøven og få et stofkors på skulderen.